Třícestný ventil

V tomto článku si detailněji rozebereme, co je to třícestný ventil a jak se používá. To hlavně proto, že tento ventil patří v topenářství mezi jedny z nejpoužívanějších ventilů vůbec.

 

Co je to třícestný ventil?

Svůj název ventil získal od trojice potrubí, kterou jsou do něj napojeny a u kterých reguluje teplotu vody v otopné soustavě. Jedno potrubí, které ventil spojuje, je přívodní potrubí rovnou z kotle, další potrubí se stará o zásobu systému topnou vodou a třetím potrubím je odbočka vratné vody, kterým se vrací studená voda ze systému zpět do kotle. Třícestný ventil se osazuje jak na potrubí s teplou topnou vodou, tak na potrubí s vratkou, to záleží dle jeho funkce. 

 

třícestný ventil kotelnaklic cz

 

Funkce třícestného ventilu

Třícestný ventil může zastávat 2 funkce:

  • Směšovací funkce
  • Rozdělovací funkce

Třícestný směšovací ventil

Ventil se stará o mísení teplé a studené vody z vratného okruhu. Jedná se o tzv. kvalitativní regulaci. Ventil je osazen na teplém potrubí a zajišťuje potřebnou teplotu vody i v sekundárním okruhu pomocí zmíněného směšování. Dochází tak k proměnnému průtoku v primárním okruhu a konstantnímu průtoku v sekundárním okruhu.

Třícestný rozdělovací ventil

Při této funkci je ventil osazen na vratném potrubí a stará se o udržování minimální teploty vody ve vratce do kotle. Tím současně zamezuje nízkoteplotní kororzi kotle (rosení kotle). Zde tak dochází ke konstantnímu průtoku v primárním okruhu a proměnlivému průtoku v sekundárním okruhu.

 

Závěrem

Lajcky řečeno, v kotli by se měla udržovat minimální teplota vody a třícestný ventil tak primárně hlídá teplotu vratné vody do kotle. To proto, aby nedocházelo k dehtování a přílišnému zanášení kotle, což přispívá k prodloužení jeho životnosti. Při nižší spotřebě vytápěného tepla odvádí třícestný ventil přebytečné teplo zpět do kotle a do topného systému jen potřebné množství. Pokud je za potřebí ovládat teplotu v obou okruzích, je nutné instalovat čtyřcestný ventil.

Názornou ukázkou může být video zpracované společností Regulus spol s.r.o., kde je velmi přehledně znázorněna rozdělovací funkce třícestného ventilu:

 

Zdroj: Youtube kanál Regulus spol s.r.o.

 

Pokud by Vás zajímala naše nabídka, podívejte se na konkrétní typ kotle a v případě dotazů se na nás neváhejte obrátit:

 

V případě dotazů nás prosím kontaktujte telefonicky (+420 774 898 028) nebo nám napište na email (info@kotelnaklic.cz).